Validation briquettes made whit deseeded coffee for replacement of wood in the production of corn rosquillas
Keywords:
Briquettes, endocarp, biofuel, husk coffee, corn donutsAbstract
The research was aimed to know the energy capacity content of briquettes made of coffee husks to replace wood in the production of corn donuts. The efficiency was measured in different test series evaluating the amount of water at constant volume as both wood and briquettes were able to evaporate. In a traditional oven for baking corn donuts it was determined that the briquettes contain 25% more energy than gravel pine wood and that the use of briquettes made from coffee plants does not affect the taste and smell of corn donuts. As a conclusion it can be stated that coffee husk briquettes are suitable to use in ovens for baking corn donuts and can help reduce the amount of firewood.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Los artículos publicados en la revista El Higo, Nicaragua, se comparten bajo términos de la licencia Creative Commons: Reconocimiento, No Comercial, Compartir Igual. que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.