Zoning of the tobacco leaf produced in the Nicaragua north region, for geographical indication

Authors

  • Alba Veranay Díaz Corrales Universidad Nacional de Ingeniería https://orcid.org/0000-0003-3640-4923
  • Sergio Junior Navarro Hudiel Universidad Nacional de Ingeniería https://orcid.org/0000-0002-7001-5860
  • Luis María Dicovskiy Riobóo Universidad Nacional de Ingeniería
  • Marling Lalesska Loaisiga Sobalvarro Universidad Nacional de Ingeniería
  • Freyser Jonathan Duarte Moreno Universidad Nacional de Ingeniería
  • Wenceslao Castillo Guevara Cámara Nicaragüense de Tabacaleros, Estelí, Nicaragua

DOI:

https://doi.org/10.5377/elhigo.v9i1.8993%20

Keywords:

tobacco leaf, fermentation, pre-industry and industry, environmental factors, geographical indication, cultural factors

Abstract

The study was carried out with the technical support of the Ministry of Development, Industry and Commerce (MIFIC) and the Nicaraguan Chamber of tobacco growers (CNT). The objective of the research was to show the relationship between the tobacco leaf produced in Nicaragua with the processes of pre-industry and industry, environmental variables. Qualitative and quantitative methods were applied to the collection of information. For the analysis of the data, descriptive and inferential statistics were applied. In the pre-industry and industry for the processing of the tobacco leaf the following stages are carried out: reception and quality control of the leaf of optimum range (20-30ºC), tobacco, fermentation of the tobacco leaves, aging, destemming, cigar making, packaging. It is important to highlight that the fermentation stage is considered a control point for the conservation and development of the quality of the attributes of the tobacco leaves (aroma, flavor, color, texture, combustion, ash color). The Estelí tobacco leaf has strong flavors, aroma with light coffee notes, dark brown tobacco color, thick texture and therefore slow burning rate and generates gray ash; On the other hand, the tobacco leaves of Condega produce strong and sweet flavors, aroma with light chocolate notes, tobacco color that goes from dark red to dark brown, medium texture, burning rate that goes from medium to slow and ash color Gray. The tobacco leaf from Jalapa and Ometepe are characterized by soft flavors and aromas related to the aroma of flowers and leather; The leaves are of medium to thin texture and slow burning speed, tobacco colors with light shades ranging from red to light red and white ash color. These differences in the attributes of tobacco allow companies to create different mixtures for the production of cigars with various flavors, aromas and colors. It should be noted that cigars are made entirely by hand and the experience of employees influences quality, which are recognized internationally and are currently positioned among the best cigars in the world. The environmental variables that affect the attributes of the tobacco leaf are mainly temperature and soil.

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Author Biographies

Alba Veranay Díaz Corrales, Universidad Nacional de Ingeniería

Dra.  En Gestión y Calidad de la Investigación Científica. Máster en Didácticas de las Ingenierías y la Arquitectura. Ingeniero Químico. Investigador y Docente Universitario por más 15 años. Experiencia en investigaciones de zonificación, sistemas de gestión de calidad e investigación educativa.

Sergio Junior Navarro Hudiel, Universidad Nacional de Ingeniería

 Dr.  En Gestión y Calidad de la Investigación Científica. Investigador y Docente Universitario por más 15 años. Máster en vías Terrestres, Ingeniero Civil. Experiencia en investigaciones de zonificación, calidad e investigación educativa.

Luis María Dicovskiy Riobóo, Universidad Nacional de Ingeniería

Dr.  En Gestión y Calidad de la Investigación Científica.  Máster en “Estadística e Investigación de Operaciones”, y en “Métodos de Investigación Social Cualitativa”, Ingeniero Agrónomo, Docente Universitario e investigador por más 30 años.

Marling Lalesska Loaisiga Sobalvarro, Universidad Nacional de Ingeniería

Ingeniero Agroindustrial, Universidad Nacional de Ingeniería, Sede Regional del Norte. Realizado prácticas en Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria (INTA). Granja avícola de pollos de engorde en Matagalpa. Panadería Zuriyon en Estelí y Universidad Internacional de Agricultura y Ganadería de Rivas Nicaragua.

Freyser Jonathan Duarte Moreno, Universidad Nacional de Ingeniería

Graduado de Ingeniería Agroindustrial, Universidad Nacional de Ingeniería, Sede Regional del Norte. Estelí-Nicaragua.

Wenceslao Castillo Guevara, Cámara Nicaragüense de Tabacaleros, Estelí, Nicaragua

Licenciado en Administración de Empresas, graduado en la UCA. Director ejecutivo de la Cámara Nicaragüense de Tabacaleros, Estelí, Nicaragua. Con más de 16 años trabajando en el gremio del Tabaco.

Published

2019-12-19

How to Cite

Díaz Corrales, A. V., Navarro Hudiel, S. J., Dicovskiy Riobóo, L. M., Loaisiga Sobalvarro, M. L., Duarte Moreno, F. J., & Castillo Guevara, W. (2019). Zoning of the tobacco leaf produced in the Nicaragua north region, for geographical indication. Journal of Science and Technology El Higo, 9(1), 18–34. https://doi.org/10.5377/elhigo.v9i1.8993

Issue

Section

Scientific articles